A Squash Története

Az emberek évszázadok óta játszanak olyan ütős labdajátékokat, ahol a labdát vagy a falnak ütik, vagy oda-vissza adogatják egymásnak egy háló felett. A 19. Században rendkívül népszerűek voltak az ütős labdajátékok; ekkoriban született meg a rackets a londoni Flott Börtönben. A sors iróniája, hogy ez a börtönben kialakult játék később éppen az oskolákban vált népszerűvé. A fallabda, úgy tartják, ezen iskolák egyikében, a londoni Harrow Schoolban alakult ki 1830 táján. A diákok, miközben arra vártak, hogy bemehessenek a rackets-pályára, egy kisebb teremben a falnak ütögettek egy gumilabdát. Később rájöttek, hogy puhább labdával sokkal változatosabbak az ütések, maga a játék pedig jóval nehezebb. Az elnevezés, squash, angolul a következőket jelenti: szétlapít, összeprésel, valamint plattyan, tottyan – vagyis a puha labda “viselkedésére”, az általa keltett hangeffektusra utal.

Kezdetben kevéssé törekedtek a játékszabályok egységesítésére, vagyis egyszerre több, egymástól kissé eltérő változat létezett. Szerencsére csak kettő vált ezek közül népszerűvé. Míg a világ legnagyobb részén puha labdával az úgynevezett “soft ball” változatot játsszák 6,4 méter széles pályán, addig Észak-Amerikában kemény labdával a “hard ball” változatot, valamivel keskenyebb pályán.

A soft-ball szabályait 1923-ban rögzítették. A fallabdások száma hamarosan meghaladta a rackets-játékosokét. Főleg azokban az országokban népszerűsödött gyorsan, ahol a brit hadsereg állomásozott: Indiában, Egyiptomban, Dél-Afrikában, Ausztráliában és Új-Zélandon. 1930-ban tartották az első Brit Nyílt Bajnokságot (British Open), melyet az első nem hivatalos világbajnokságként tartanak számon. A bajnok az angol Don Butcher lett, aki a címért honfitársát, Charles Readet győzte le. A következő harmincöt évben többnyire egyiptomi és pakisztáni játékosok álltak a ranglista élén. Legtöbben labdaszedőként kezdték pályafutásukat, így rengeteg lehetőség nyílt a számukra a gyakorlásra, edző azonban ritkán foglalkozott velük. Számos különleges fogást, illetve ütésfajtát fejlesztettek ki, melyek segítségével hihetetlenül technikás versenyzőkké váltak.